Senki ne dőljön be , nem fogják tiltani a fiókját

Újféle csalást fedeztünk fel, még mivel senki sem írt róla , gyorsan leírjuk a lényeget. A csalás lényege az hogy egy fake oldal megjelöli az oldalad, hogy ha nem teszel meg bizonyos dolgokat bizonyosan lefognak téged tiltani.  Az egyik ügyfelünk hívta fel erre a figyelmünket  mikor elsőnek kapta az értesítést a fiókjában, ezzel a szöveggel.

𝐂𝐬𝐚𝐩𝐚𝐭𝐛𝐢𝐳𝐭𝐨𝐧𝐬𝐚́𝐠𝐢 𝐬𝐳𝐨𝐥𝐠𝐚́𝐥𝐚𝐭𝐢 𝐨𝐥𝐝𝐚𝐥
𝐟𝐢𝐨́𝐤𝐣𝐚́𝐭 𝐢𝐧𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐚́𝐥𝐣𝐮𝐤. 𝐦𝐞𝐫𝐭 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐤𝐢 𝐚 𝐬𝐳𝐨𝐥𝐠𝐚́𝐥𝐭𝐚𝐭𝐚́𝐬𝐢 𝐟𝐞𝐥𝐭𝐞́𝐭𝐞𝐥𝐞𝐢𝐧𝐤 𝐦𝐞𝐠𝐬𝐞́𝐫𝐭𝐞́𝐬𝐞́𝐭 𝐣𝐞𝐥𝐞𝐧𝐭𝐞𝐭𝐭𝐞. 𝐇𝐚 𝐎̈𝐧 𝐚 𝐟𝐢𝐨́𝐤 𝐞𝐫𝐞𝐝𝐞𝐭𝐢 𝐭𝐮𝐥𝐚𝐣𝐝𝐨𝐧𝐨𝐬𝐚, 𝐤𝐞́𝐫𝐣𝐮̈𝐤, 𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧𝐨̋𝐫𝐢𝐳𝐳𝐞 𝐟𝐢𝐨́𝐤𝐣𝐚́𝐭 𝐦𝐞́𝐠 𝐞𝐠𝐲𝐬𝐳𝐞𝐫 𝐚 𝐝𝐞𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐚́𝐥𝐚́𝐬 𝐞𝐥𝐤𝐞𝐫𝐮̈𝐥𝐞́𝐬𝐞 𝐞́𝐫𝐝𝐞𝐤𝐞́𝐛𝐞𝐧.
𝐢𝐭𝐭 𝐞𝐫𝐨̋𝐬𝐢́𝐭𝐬𝐞 𝐦𝐞𝐠 𝐟𝐢𝐨́𝐤𝐣𝐚́𝐭:
𝐡𝐚 𝐧𝐞𝐦 𝐞𝐫𝐨̋𝐬𝐢́𝐭𝐢 𝐦𝐞𝐠, 𝐟𝐢𝐨́𝐤𝐮𝐧𝐤𝐚𝐭 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐤𝐮𝐬𝐚𝐧 𝐛𝐥𝐨𝐤𝐤𝐨𝐥𝐣𝐮𝐤, 𝐞́𝐬 𝐎̈𝐧 𝐦𝐚́𝐫 𝐧𝐞𝐦 𝐭𝐮𝐝𝐣𝐚 𝐡𝐚𝐬𝐳𝐧𝐚́𝐥𝐧𝐢.
𝐊𝐨̈𝐬𝐳𝐨̈𝐧𝐣𝐮̈𝐤, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐬𝐞𝐠𝐢́𝐭𝐞𝐭𝐭𝐞𝐤 𝐚 𝐬𝐳𝐨𝐥𝐠𝐚́𝐥𝐭𝐚𝐭𝐚́𝐬𝐢 𝐞𝐠𝐲𝐮̈𝐭𝐭𝐦𝐮̋𝐤𝐨̈𝐝𝐞́𝐬 𝐣𝐚𝐯𝐢́𝐭𝐚́𝐬𝐚́𝐛𝐚𝐧.
𝐂𝐬𝐚𝐩𝐚𝐭 𝐭𝐚́𝐦𝐨𝐠𝐚𝐭𝐚́𝐬
De láttuk már ilyen szöveggel is
𝘽𝙞𝙯𝙩𝙤𝙣𝙨𝙖́𝙜𝙞 𝙫𝙞𝙨𝙨𝙯𝙖𝙞𝙜𝙖𝙯𝙤𝙡𝙖́𝙨𝙞 𝙨𝙯𝙤𝙡𝙜𝙖́𝙡𝙩𝙖𝙩𝙤́ 𝙠𝙤̈𝙯𝙥𝙤𝙣𝙩
𝙛𝙞𝙤́𝙠𝙟𝙖́𝙩 𝙞𝙣𝙖𝙠𝙩𝙞𝙫𝙖́𝙡𝙟𝙪𝙠. 𝙚𝙯 𝙖𝙯𝙚́𝙧𝙩 𝙫𝙖𝙣, 𝙢𝙚𝙧𝙩 𝙫𝙖𝙡𝙖𝙠𝙞 𝙚́𝙧𝙩𝙚𝙨𝙞́𝙩𝙚𝙩𝙩𝙚 𝙊̈𝙣𝙩 𝙖 𝙛𝙚𝙡𝙝𝙖𝙨𝙯𝙣𝙖́𝙡𝙖́𝙨𝙞 𝙛𝙚𝙡𝙩𝙚́𝙩𝙚𝙡𝙚𝙞𝙣𝙠 𝙗𝙚 𝙣𝙚𝙢 𝙩𝙖𝙧𝙩𝙖́𝙨𝙖́𝙧𝙤́𝙡. 𝙝𝙖 𝙊̈𝙣 𝙖 𝙛𝙞𝙤́𝙠 𝙚𝙧𝙚𝙙𝙚𝙩𝙞 𝙩𝙪𝙡𝙖𝙟𝙙𝙤𝙣𝙤𝙨𝙖, 𝙠𝙚́𝙧𝙟𝙪̈𝙠, 𝙚𝙧𝙤̋𝙨𝙞́𝙩𝙨𝙚 𝙢𝙚𝙜 𝙪́𝙟𝙧𝙖 𝙖 𝙛𝙞𝙤́𝙠𝙟𝙖́𝙩 𝙖 𝙗𝙡𝙤𝙠𝙠𝙤𝙡𝙖́𝙨 𝙚𝙡𝙠𝙚𝙧𝙪̈𝙡𝙚́𝙨𝙚 𝙚́𝙧𝙙𝙚𝙠𝙚́𝙗𝙚𝙣.
𝙞𝙩𝙩 𝙚𝙧𝙤̋𝙨𝙞́𝙩𝙨𝙚 𝙢𝙚𝙜 𝙛𝙞𝙤́𝙠𝙟𝙖́𝙩 : LINK
𝙝𝙖 𝙣𝙚𝙢 𝙚𝙧𝙤̋𝙨𝙞́𝙩𝙞 𝙢𝙚𝙜, 𝙧𝙚𝙣𝙙𝙨𝙯𝙚𝙧𝙪̈𝙣𝙠 𝙖𝙪𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙞𝙠𝙪𝙨𝙖𝙣 𝙗𝙡𝙤𝙠𝙠𝙤𝙡𝙟𝙖 𝙛𝙞𝙤́𝙠𝙟𝙖́𝙩, 𝙚́𝙨 𝙊̈𝙣 𝙢𝙖́𝙧 𝙣𝙚𝙢 𝙩𝙪𝙙𝙟𝙖 𝙝𝙖𝙨𝙯𝙣𝙖́𝙡𝙣𝙞.
𝙆𝙤̈𝙨𝙯𝙤̈𝙣𝙟𝙪̈𝙠, 𝙝𝙤𝙜𝙮 𝙨𝙚𝙜𝙞́𝙩𝙚𝙩𝙩𝙚́𝙡 𝙣𝙚𝙠𝙪̈𝙣𝙠 𝙖 𝙨𝙯𝙤𝙡𝙜𝙖́𝙡𝙩𝙖𝙩𝙖́𝙨𝙞 𝙚𝙜𝙮𝙪̈𝙩𝙩𝙢𝙪̋𝙠𝙤̈𝙙𝙚́𝙨 𝙟𝙖𝙫𝙞́𝙩𝙖́𝙨𝙖́𝙗𝙖𝙣.
𝘾𝙨𝙖𝙥𝙖𝙩 𝙩𝙖́𝙢𝙤𝙜𝙖𝙩𝙖́𝙨
Ezután egy halom enter után megjelöl egyszerre 20-30 oldalt.
Persze az oldalak mivel azonnal értesítést kapnak az ügyben, mindenki eljut arra a pontra hogy a fenti szövegek valamelyikét elolvassa. Valaki rá is kattint a linkre, ami egy fake facebook oldalra vezet. Természetesen a fenti link mindent elárul. Még véletlenül se adjunk meg semmilyen adatot ezeken az oldalakon, sőt a legjobb ha linkre rá sem kattintunk.
Az Avast vírusirtó asztali verziója azonnal blokkolja az oldalt, szóval globálisan elterjedhetett már ez a csalási forma. 
A megtévesztő az hogy a Facebook logóját, és borítóképét használja. Sok emberben ez bizalmat gerjeszthet, és megadhatja adatait a külső oldalon. Fontos semmilyen körülmények között ne dőljünk be ennek az átverésnek.
A Facebook általában rögtön tilt, nem szokott figyelmeztetni. És ha tilt akkor olyan dolgokért teszi csak, ami a szabályzatának ellent mond.
Megosztás ismerőssel:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments