Mennyi munkahelyet fog elvenni a mesterséges intelligencia 10 év múlva?

Mióta elindult az Ai , sokan ki akarják használni, sokak pedig félnek! Félnek hogy ez majd elveszi a munkahelyüket pár év múlva, és kereset nélkül maradnak. A félelem valós, az irodai szektorban hatalmas változásokat hozhat a mesterséges intelligencia . Amit biztosan nem tud az a szakmunka, tehát egyenlőre gipszkartonozni, vagy festeni még nem fog. Csak azért írtam egyenlőre, mert ez bármikor beültethető egy fizikai robot testbe, ami akár programozható az előbb említett fizikai munkákra is. Az elkövetkezendő évek mindent eldöntenek.

Valós e a félelem?

Az AI-nak van potenciálja a munkahelyekre gyakorolt hatásának, és ez a kérdés nagyon komplex. Egyes becslések szerint az AI által automatizált folyamatok elvégzése a munkahelyek egy részének megszűnését eredményezheti, különösen a repetitív, alacsony kompetenciájú munkák esetében. Mások azonban azt állítják, hogy az AI új munkahelyeket teremt, és növeli a termelékenységet, ami végül növeli a gazdasági növekedést és új munkahelyek létrehozását eredményezi. Az a valóság, hogy az AI várható hatásai a munkaerőpiacon széles körűek, és nem csak negatívak. Az AI-val párhuzamosan az emberi képességek fejlesztése is fontos, hogy felkészüljünk a változásokra. Az egyes szakmákban a munkaerő igénye valószínűleg változik, és a munkavállalók számára át kell képezniük magukat az új képességekre, hogy megfelelően tudják őket használni. A munkahelyek védelmére irányuló intézkedések is szükségesek, például a munkahelyvédelmi programok, a munkaerő átformálása és a munkaerőpiaci rugalmasság növelése. Az AI fejlődése mellett fontos, hogy megfelelő szabályozásokat és irányelveket hozzanak létre, amelyek biztosítják, hogy az AI fejlődése a társadalom javára legyen, és ne okozzon hátrányt az embereknek. Az AI fejlesztése és alkalmazása mellett a munkahelyek és a munkaerő védelme is fontos, hogy a társadalom egészének javát szolgálja.

Már a fizikai munkáknál is törnek előre

Az AI jelenleg már képes végezni egyes fizikai szakmunkákat, mint például a kiszerelés, csomagolás, vagy a termékek mozgatása a gyártási folyamatban. Az AI-val rendelkező robotok képesek önállóan mozogni és dolgozni, és a fejlett szenzoroknak köszönhetően pontosan követhetik a folyamatokat. Azonban a fizikai szakmunkák jelentős része még mindig az emberi munkaerőre támaszkodik, különösen a komplex feladatok esetében, amelyek magasabb szintű kreativitást, adaptabilitást és érzékelést igényelnek. Az AI jelenleg még nem képes olyan magas szintű emberi képességekre, mint a problemamegoldás, a döntéshozatal, az önálló döntéshozatal és a kommunikáció, amelyek szükségesek a fizikai szakmunkák sikeres végzéséhez. Az AI fejlődése folyamatos, és a jövőben egyre több fizikai szakmunka automatizálható, de az emberek továbbra is szükségesek lesznek a fizikai munka végzéséhez, különösen a komplex feladatok esetében. Az AI alkalmazása mellett fontos, hogy a munkahelyeket védjük, és hogy a munkavállalók átformálódhassanak az új képességekre, amelyek szükségesek lesznek a jövőbeli munkaerőpiacon.

A jövőben már a háborúk is változni fognak

Jó hír a szülőknek, hogy a gyerekek x év múlva már nem kapnak sorozó levelet. Viszont a robot hadsereg , sosem hibázik. Az AI-val rendelkező robotok alkalmazása a katonai tevékenységekben lehetséges, de ez a fejlett technológiák alkalmazásával járó kérdésekkel és lehetséges veszélyekkel is jár. Az AI-val rendelkező katonai robotok képesek lehetnek végrehajtani bizonyos katonai feladatokat, mint például a felderítés, a kémszolgálat vagy a robbanóeszköz keresés. Az AI alkalmazása a katonai tevékenységekben növelheti a hatékonyságot és csökkentheti az emberi életek számát, azonban egyben felmerülnek a kérdések a felelősség, a biztonság és a béke fenntartásával kapcsolatban. Az AI-val rendelkező katonai robotokat nehéz lehet ellenőrizni és felelősségre vonni, ha valami rosszul sikerül. Az AI technológiák fejlődése folyamatos, és a jövőben egyre több katonai feladat automatizálható lesz, de fontos, hogy az AI alkalmazása a katonai tevékenységekben felelősen történjen, és megfelelő biztonsági szabályozásokat vezessenek be.  

Űrbe visz majd az AI:

Az AI szerepe az űrkutatásban valószínűleg növekedni fog a jövőben. Az AI technológia segíthet a tudósoknak az űrben zajló jelenségek elemzésében és megértésében, valamint javíthatja a rakéták és űrszondák irányításának hatékonységét.

Az AI segíthet a tudósoknak abban, hogy számítógépek segítségével feldolgozzák az űrben szerzett adatokat, ami jelentősen gyorsíthatja a folyamatot. Az AI segíthet a tudósoknak a felfedezőutak optimalizálásában és a küldetések szimulációjában, valamint javíthatja a rendszerek biztonságát és fiabilitását.

Az AI technológia lehetővé teszi a folyamatos űrben történő felügyeletet, ami lehetővé teszi a tudósok számára, hogy időben reagáljanak a föld körüli pályán levő űrszondák vagy műholdak számára jelentkező problémákra.

Az AI segíthet a tudósoknak a felfedezések folyamatában is, például az exobolygók keresésében és az űrben talált anyagok elemzésében. Az AI segítségével a tudósok képesek lehetnek javítani a rendszerek pontosságát és hatékonyságát, és növelni az űrkutatás hatékonyságát.

Az AI szerepe az űrkutatásban folyamatosan fejlődik, és a jövőben valószínűleg tovább bővülni fog. Az AI segítségével a tudósok képesek lesznek eljutni a még ismeretlen űrterületekre és felfedezni új bolygókat, csillagokat és egyéb űrjelenségeket.

Megosztás ismerőssel:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Reklám fontossága

Kövessen minket újdonságokért

Aki kedvel minket Facebookon, biztosan nem marad le , az újdonságokról.